Šta da očekujete dok čekate bebu? Samo smireno, umereno i nežno

Šta da očekujete dok čekate bebu

Trećeg septembra 2022. godine, na svoj 31. rođendan, od svoje drage supruge dobio sam najlepši poklon. Zvuči kao fraza, ali… sve je samo ne to.

Iako mi je prethodnih dana bila čudna, nekako uznemirena, pitajući me često gde idem, koliko ostajem sa društvom (nije da često, dugo ili kasno dolazim kući), kao da želi sa mnom da podeli neko breme, čak i znajući da joj je menstrualni ciklus kasnio nekoliko dana – nisam se nadao takvom poklonu. Nisam, jer se kašnjenje dešavalo relativno često.

A onda bum! Kao diplomirani filolog, odnosno profesor srpskog jezika i književnosti, umesto neke kvalitetne olovke, što mi se u prvom trenutku učinilo i da jeste – test trudnoće sa dve crte.

Mogu pisati i opisivati svoja osećanja, ali ni najdublja filozofska  analiza, kao ni reči velikih umova, ne mogu opisati tu sreću.

Nisam znao gde se nalazim. Kada sam došao sebi, znam samo da sam se misleno pomolio da sve bude kako treba. Hvala Bogu – i bilo je. Drugog maja sledeće godine na svet je došla jedna devojčica. Svetla, nežna. Naša Vida.

Umerenostizbalansirana ishrana

Od te večeri, do danas (6. marta 2024. kada i pišem ove redove) osećaj odgovornosti je nešto što ne napušta ni suprugu ni mene.

Jedi voće, pij dovoljno tečnosti i tako dalje. Uglavno, s obzirom da nismo pušači, a i ne pijemo često ni mnogo, nije bilo problema.

Čovek se generalno treba ponašati umereno, kako su naši stari uvek i govorili. Nutriciionisti imaju izraz „izbalansirana ishrana„, a to se može primeniti na sve aspekte života.

Sve stvari su otrovne i ništa nije bez otrova; samo je doza ono što čini da neka stvar nije otrov, rekao je čuveni Paracelzus, alhemičar iz 16. veka.

Spisak, i pravac u kupovinu

Iako sve vreme brinete o svojoj voljenoj osobi, koju ste izabrali i koja vas je izabrala, ipak je sada brižnost izraženija. Normalno, niste više sami. Mogli ste da preskočite večeru, da pojedete i nezdrav obrok, ne brinete o kofeinu, uzimate lekove slobodno. Iza svake vaše odluke do tada je uglavnom stajala tačka, ali sada je ona zamenjena upitnikom. I naizgled banalne situacije dovode do pitanja.

Na primer, kako kofein utiče na trudnice? Internet je preplavljen ovakvim temama, pa i još banalnijim, što samo po sebi donosi upitnike i prst na čelo za inače krajnje uobičajene radnje: na primer, da li staviti parfem (jer ćete na Guglu naći i savet „izbegavajte jake parfeme i dezodoranse jer je čulo mirisa  prenaglašeno kod trudnica i izaziva mučnine).

Ali, ljudi, ponašajte se normalno. Parfeme i inače treba koristiti umereno, pogotovu jake i delikatne mirise. Kao što pomenuh, umerenost.

Da se vratimo na temu. Obezbedite budućoj majci vašeg deteta sve zdrave namirnice koje i inače treba da ima. To je sada imperativ.

A šta kupiti?

Isto ono što bi i inače trebalo. Voće, povrće, meso, mlečne proizvode. Laganiju hranu koja je neće opteretiti.

Obratite pažnju na gvožđe. Naravno, čipseve, grickalice, gazirane (i obične) sokove, slatkiše… smanjite maksimalno.

Ne zato što je strašno pojesti grisine, već je nepotrebno. Uštedećete, a vaša supruga će se hraniti zdravo, kao i plod koji nosi, a to je jedino bitno.

Žena vas ne razume – Ugrizite se za jezik

Drugo stanje, u kojem se vaša izabranica nalazi, zaista to i jeste – drugo stanje.

Imaćete probleme na poslu, iz nekog razloga ćete biti nervozni, uznemireni, tužni. Nije rešenje da ćutite, ali ne treba negativna osećanja previše isticati i očekivati da žena bude tu maksimalno uz vas.

Ona je ta kojoj je potrebnija podrška. Ako vas nekad ne razume, ispadnete krivi a niste, oćutite. Pokažite blagost, osmehnite se. Ugrizite se za jezik. Momentalno će se oraspoložiti.

Pregledi kod lekara

ultrazvučni pregled

Nemojte ih propustiti! Ne sekirajte se, nećete biti primorani da gledate ginekološki pregled svoje supruge.

Lekar će ultrazvučni pregled obaviti preko stomaka, a vi ćete dobiti jedinstvenu priliku da vidite svoju bebu koja još uvek liči na vanzemaljca.

Takođe, moći ćete da čujete srčani ritam bebe, a to je zvuk koji ne zaboravljaju ni mame, ni tate. Uz to, dobićete ogroman plus kod partnerke, a to nije zanemarljivo.

Prilagodite kuću trudnici

Stomak vaše žene dostiže neočekivanu veličinu. Teško joj je da zaspi, teško da ustane sa kreveta, da se obuje…

Prilagodite kuću njenim potrebama: montirajte ručku u kupatilu kako bi lakše ulazila ili izlazila iz kade i jednu u blizini kreveta iz istog razloga.

U pretsoblje postavite stoličicu na koju može da sedne kada se obuva.

Sve što joj je potrebno za svakodnevno funkcionisanje, a obično držite van njenog dohvata, spustite na visinu na kojoj može da dohvati bez veranja po stoličicama i merdevinama. Ceniće svaku vašu promišljenost.

Na netu ima i kul saveta

informacije o trudnoći

Tih dana znao sam satima da tragam za odgovorima na razna pitanja. Bitna, ali i nebitna.

Čovek se, prosto, optereti. Na Youtubu sam našao zanimljiv kanal, doduše odavno neažuriran, ali sa gomilom korisnih saveta jednog tate. Meni je bio kul.

Seks – Kad ginekolog da zeleno svetlo

Telo vaše partnerke prolazi kroz neverovatne promene, hormoni joj divljaju, a kao rezultat može se dogoditi da joj je libido izuzetno naglašen ili da je skroz nestao.

Na internetu ćete naći razne savete, uglavnom da ne gušite njenu želju iz straha za bebu. Polako. Moj savet vam je da ipak odradite potrebne preglede i da ginekolog da zeleno svetlo.

Bio sam vrlo blizu situacije za intimnom bliskošću, ali mi je nešto govorilo da sačekam.

Ispostavilo se kao odlična odluka – plod je bio previše nizak i moglo je doći do povrede i krvarenja. Vaše dete je sasvim bezbedno ako je lepo smešteno i ako ginekolog da zeleno svetlo. Samo strpljivo.

Lako se raznežiš

Vaša žena je trudna, a vama naglo opada nivo testosterona. Da, naučno dokazano. Priroda se na taj način postarala da i očevi osete potrebu da brinu o potomstvu.

Ako iznenada osetite suze dok gledate bebine pokrete koji se ocrtavaju na stomaku ili vam se čini da biste mogli zaplakati na sladunjav film, ne sekirajte se: privremeno je i proći će kako beba bude rasla.

Prisustvujte porođaju

Prisustvujte porođaju

U Srbiji je i dalje retkost da otac prisustvuje porođaju, većina porodilišta čak i ne pruža ovu mogućnost. Najverovatnije ćete svoje dete su surpugu videti tek posle dva do pet dana, kada budu napuštali kliniku.

Ništa vas ne može spremiti za taj osećaj nakon što je ostavite u porodilištu i budete primorani da satima čekate vesti. Zato, obezbedite podršku i za sebe, u svom najintimnijem krugu.

Ne stidite se, verujte – svi očevi su to prošli, samo retko o tome pričaju.

Nastavite da čitate i istražujete

Otkrijte najnovije uvide, priče i trendove u našim angažovanim objavama.

Povezani članci

Kao što je prikazano u

Na KcKnjižara.rs

Ponosimo se svojim temeljnim pristupom izradi privlačnog blog sadržaja. Naš proces pisanja odvija se u sledećim koracima

Dubinsko istraživanje tema

Mi istražujemo raznovrsni spektar tema kroz temeljno istraživanje, osiguravajući da svaki članak obrađuje teme koje su relevantne za interese naše publike.

Iterativno uređivanje

Naša posvećenost izvrsnosti proteže se i na fazu uređivanja. Svaki članak prolazi kroz više krugova uređivanja, unapređujući jezik, strukturu i celokupnu koherentnost.

Interaktivno učešće

Podstičemo osećaj zajednice podstičući interakciju čitalaca. Kroz komentare, povratne informacije i diskusije, cilj nam je da stvorimo dinamičan prostor u kojem ideje cvetaju.